- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kali nie aku kuar tajuk dari biasa..nk share resipi simple plak..jgn kecam! :)
Aku nie suka makan kerabu..pe jenis kerabu sume aku suka..
Kali ni aku nk share resipi kerabu taugeh, resipi yg senang dan ingredients pon mudah dapat..Aku de gak survey2 resipi kerabu kt google and masing2 de style tersendiri wat kerabu nie..yg ni style kerabu yg selalu aku wat..
Meh baca kt bwh resepi kerabu taugeh..
Bahan-bahan:
Taugeh
Kacang panjang/Kacang botol/Kobis - dipotong dadu/kecik - suka hati mana2 nk ltk
*Kelapa parut (separuh kelapa)
*Ikan bilis 2 genggam hujung jari
*Serai dipotong kecik - 5 btg
*Bawang besar - 2 biji
*Bawang putih - 7 biji
*Cili api - 15 biji
*Kunyit - dipotong (besar ibu jari)
*Garam dan perasa sekucup rasa
Limau kasturi
Cara penyediaan:
1) Taugeh direbus sekejap jer. Panaskan air sehingga mendidih dan masukkan taugeh, pastu terus matikan api and tapis. Biarkan sementara.
2) Goreng kering bahan2 yg bertanda (*) sehingga nampak seakan2 berkilat.
3) Pastu, bahan2 yg digoreng td ditumbuk separa lumat.
4) Masukkan Kacang panjang/Kacang botol/Kobis dan perah limau kasturi (buang biji) untuk rasa masam2 skit. Secukup rasa.
5) Rasa sikit and siap!
Makan camtu pon sodap, makan ngan nasi bleh naik selera..selamat mencuba!
Sorry, gambar xde nk tunjuk.. :)
No comments:
Post a Comment